Mocktail-kisa ma 6.3.2017 vuosijuhlassa

 

Arvon Baarimestarit! Nyt kisataan Alkoholittomalla Cocktaililla;

Voittaja lähtee edustamaan Suomea Prahaan Mattoni -Kisaan kesäkuussa 2017. Kisan voittaja kuittaa itselleen myös 10 000$ palkinnon.

 

Stagelle nousevat baarimestarit saavat tänä vuonna loihtia terveellisen, vähäkalorisen, innovatiivisen ja helppo valmisteisen hyvin balanssissa olevan Mocktailin.

 

Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho

r.y. eli F.B.S.K.

 

Kilpailuun voivat osallistua jäsenmaksunsa maksaneet F.B.S.K.:n

aktiivi-, kunnia- ja yhteistoimintajäsenet.

 

Kisassa valmistetaan 5 mocktailia.

Mocktailin pitää sisältää vähintään 10 cl kuplivaa vettä (Prahassa Grand Mattoni) ja olla maksimissaan 65 kcal/100ml.

 

Kilpailussa saa käyttää maksimissaan 2 cl siirapeita/pyreitä ja sodavettä tulee käyttää vähintään 10 cl ja ainesosia saa olla kuusi(6).

 

Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl), dasheinä, droppeina tai baarilusikallisina. Tämä sääntö ei koske long drinkkien pidentäjiä.

 

Reseptin yhteyteen tulee liittää lyhyt video(2-3min), jonka tarkoituksena on esim. näyttää omaa persoonaa, kertoa juomasta, kertoa itsestään tai työstään ym.  (englanniksi). Lisäksi kuva juomasta koristeineen valkoista taustaa vasten.

 

Kilpailija tuo kilpailuun oman lasiston ja omat työvälineet. Mikäli tarvitset jotain baarityövälinettä, ilmoitathan siitä reseptin jättövaiheessa.

Säännöt kilpailuun löytyvät alempana. Mikäli säännöistä on kysyttävää,

otattehan yhteyttä:

 

Miika Virtanen/Koulutus- ja kilpailutoimikunta

Puh. +358405847763

miika@fbsk.fi

 

Jos ei säännöissä toisin sanota, noudatamme SM-

sääntöjä.

 

Liitteenä reseptikaavake.

 

Kilpailureseptin palautus on viimeistään 17.2 mennessä :

miika@fbsk.fi

Huomioithan, että lomake palautetaan yllämainittuun osoitteeseen.

 

Kilpailun Finalisteille ilmoitetaan viimeistään 25.2 mennessä.

 

Tuomaristo seuraa kilpailijan kisasuoritusta ja arvostelee mm. seuraavaa: Innovatiivisuus, terveellisyys, vähäkalorisuus, ulkonäkö, aromi, maku ja teknillinen suoritus.

 

 

SÄÄNNÖT:

1. Contestant must use at least 10cl of the original Grand Mattoni Mineral Water sparkling, soft sparkling or non-sparkling in their recipe. The use of any other water or any liquid containing CO2 is not allowed.

 

2. The volume of the drink without ice addition must not exceed 25cl of liquid immediately after beverage preparation. The volume of melted ice or the ice itself will not be considered in the volume of the drink.

 

3. Any garnishes/decoration on the drink must be edible and should not have any identifiable emblem.

 

4. Caloric value of the final cocktail shall not exceed the limit of 65 kcal/100 ml. The competitor is required to show/demonstrate the calculation of caloric values with indications of the source.

 

5. It is allowed to use a maximum of 2 cl of any syrup in one cocktail.

  

6. The maximum number of used ingredients in the recipe is 6 (six).

 

7. It is allowed to use maximum 0,05 cl of ingredients that use alcohol as stabilizer (e.g. bitters or special herb mixtures).

 

8. The garnishes can be prepared in the preparation room. Contestant has 15 minutes in the preparation room and 8 minutes on stage to prepare the cocktail.

 

9. All of the ingredients or products used in the preparation of the drink must be readily available in the shops of the EU.

 

10. The drink will be prepared in 5 portions in the first round and in 3 portions in the final round.

 

11. The competitor supplies the glasses for all 5 portions of the drink in the first round and for 3 portions in the final round. Ingredients and products used in the drink aside from the Grand Mattoni Mineral Water are supplied by the competitor himself/herself.

 

12. During the competition the contestant must be dressed in their guild’s uniform or in a bartender’s outfit.

 

13. Recipes entered into the contest must be original, must not have been published either in print or online and must comply with the character of a non-alcoholic drink.

 

14. The competition will be organized in two rounds. The best bartenders from the 1st round will compete in the 2nd round. The number of the bartenders competing in the 2nd round will be announced on the briefing before the competition starts (time limits during live TV show)

 

15. The bartenders whose drinks obtain the highest numbers of points in the first round will compete in the 2ndround. The highest number of points of taste will make up the placement. In case of a tie, the highest number of innovation points decides the winner. If this still does not determine the winner, then the next criterion would be the overall impression highest number of points, then best design, then best technical work and finally the decision will be taken by a toss of the coin. This tie rule is valid for both rounds.

F.B.S.K.:n (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry) virallinen verkkosivu.