MOCKTAIL KISAN SUOMEN OSAKILPAILU Helsingin Gastro Messut 14.3.2018

 

MOCKTAIL KISAN SUOMEN OSAKILPAILU

Helsingin Gastro Messut 14.3.2018 


Arvon Baarimestarit! nyt kisataan Alkoholittomalla Cocktaililla.

Voittaja lähtee edustamaan Suomea Prahaan Mattoni -Kisaan kesäkuussa 2018 

Stagelle nousevat baarimestarit saavat tänä vuonna loihtia terveellisen, vähäkalorisen, innovatiivisen ja helppo valmisteisen hyvin balanssissa olevan Mocktailin. 

Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho r.y. eli F.B.S.K.

Kilpailuun voivat osallistua jäsenmaksunsa maksaneet F.B.S.K.:n aktiivi-, kunnia- ja yhteistoimintajäsenet.

Kisassa valmistetaan 5 mocktailia.
Mocktailin pitää sisältää vähintään 10 cl kuplivaa vettä (Prahassa Grand Mattoni) ja olla maksimissaan 65 kcal/100ml.

Kilpailussa saa käyttää maksimissaan 2 cl siirapeita/pyreitä ja sodavettä tulee käyttää vähintään 10 cl ja ainesosia saa olla yhteensä seitsemän (7).

Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl), dasheinä, droppeina tai baarilusikallisina. Tämä sääntö ei koske long drinkkien pidentäjiä.
Resepti ilmoitetaan vain liitteenä olevaa reseptikaavaa käyttäen.
Reseptin viimeinen jättöpäivä on 4.3.2018 osoitteeseen: alina@fbsk.fi

Kilpailijan täytyy myös pitää presentaatio juomasta, sen terveysvaikutteista sekä kertoa tarina innovatiivisuuden takaa, tämä suoritetaan kilpailuaikana. (Kisa-aika lavalla on 10min)

Kilpailija tuo kilpailuun oman lasiston ja omat työvälineet ja raaka-aineet. . Mikäli tarvitset jotain baarityövälinettä, ilmoitathan siitä reseptin jättövaiheessa. Tarkemmat säännöt ja reseptikaava kilpailuun löytyvät sivulta www.fbsk.fi

Mikäli säännöistä on kysyttävää, otattehan yhteyttä:

Alina Laaksonen 0409377207 alina@fbsk.fi 

                      


COMPETITION TASK
Create a new non-alcoholic cocktail that respects 3 main requirements: the cocktail should be innovative, easy to prepare and have limited amount of calories (below 65kcla/100ml). These key requirements are in line with the new and modern lifestyle and follow current perspective on healthy nutrition by using low-calorie ingredients. The aim of the competition is to find new non- traditional cocktails that will be prepared in a new and innovative style. The creativity and innovation will be a key part of evaluation.
The preparation of the cocktail should be described in an easy way, also specifying what the innovative part of the particular cocktail is. We expect a description in a few sentences (min 15 words annotation).

Recipes entered into the contest must be original, must not have been published either in print or online and must comply with the character of a non-alcoholic drink. Contestant must use at least 10cl of mineral sparkling water in their recipe. The use of any other water or any liquid containing CO2 is not allowed.
The volume of the drink without ice addition must not exceed 25cl of liquid immediately after beverage preparation. The volume of melted ice, or the ice itself will not be considered in the volume of the drink. Any garnishes/decoration on the drink must be edible and should not have any identifiable emblem.
Caloric value of the final cocktail shall not exceed the limit of 65 kcal/100 ml. The competitor is required to show / demonstrate the calculation of caloric values with indications of the source.
It is allowed to use a maximum of 2 cl of any syrup in one cocktail. The maximum number of used ingredients in the recipe is 7.
It is allowed to use maximum 0,5 cl of ingredients that use alcohol as stabilizer (e.g. bitters or special herb mixtures).
The garnishes can be prepared in the preparation room. Contestant has 15 minutes in the preparation room and 8 minutes on stage.
The arrangement of the garnish on the drink must take place during the preparation of the drink itself.
All of the ingredients or products used in the preparation of the drink must be readily available in the shops of the EU.

The drink will be prepared in 5 portions.The competitor supplies the glasses for all 5 portions of the drink. Ingredients and products used in the drink aside from support members are supplied by the competitor himself/herself.

During the competition the contestant must be dressed in their guild’s uniform or in a bartender’s outfit.

CRITERIA OF EVALUATION
The evaluation procedures and point system of the IBA are moderated by the involvement of innovation condition.

In case of a tie, the highest number of innovation points decides the winner. If this still does not determine the winner, then the next criterion would be the overall impression highest number of points, then best design, then best technical work and finally the decision will be taken by a toss of the coin.


  • No labels

F.B.S.K.:n (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry) virallinen verkkosivu.