SM-drinkkikilpailujen säännöt

SM kilpailujen säännöt

 

 

SM SÄÄNNÖT 2018


Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho r.y. Lyhenne F.B.S.K.. 

Kilpailu on avoin kaikille baarimestareille. F.B.S.K.:n jäsenmaksun maksaneet aktiivi-, kunnia-, ja yhteistoimintajäsenet voivat osallistua kilpailuun ilman osallistumismaksua. Kilpailun osallistumismaksu on 80 e, mikä pitää olla maksettuna ennen SM-karsintoihin osallistumista F.B.S.K.:n tilille FI81 2124 1800 0081 58


Kilpailuja johtaa ja valvoo järjestelytoimikunta, joka samalla toimii kilpailujen ylituomaristona. Ylituomariston päätöksiä vastaan ei voi protestoida. 


Kilpailussa on kahdeksan (8) sarjaa:
SHORT DRINK SOUR, AFTER DINNER, BARTENDERS CHOICE, LONG DRINK, SPARKLING sekä BEFORE DINNER, SHORT DRINK COBBLER, SHORT DRINK DAISY. Eri sarjoissa kilpaillaan kiertävästi eri vuosina. 


Juomasekoitus saa sisältää itse tehtyjä ainesosia esim. bittereitä, siirapeita, mehuja jne.  

Juomasekoituksessa käytettävien ainesosien määrää ei ole rajoitettu. 

Sparkling sarjassa tulee kuohuviiniä käyttää minimissään 9 cl. Kuohuviiniä ei tarvitse kilpailutilanteessa mitata, vaan viinin määrä arvioidaan silmämääräisesti. 

6§ Sekoituksessa käytettävien alkoholien määrä ei saa ylittää kansainvälistä suositusta, joka on 7cl.

Maksimialkoholimäärän saa kuitenkin ylittää maustamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, joita annostellaan dasheittain tai dropeittain. Tällaisia tuotteita ovat bitterit.
Maustamisen maksimimäärä saa olla korkeintaan yhden (1) baarilusikallisen suuruinen.
Sparkling sarjassa pitää käyttää minimissään 7cl kuohuvaa ja maksimissaan 4cl väkevää alkoholia


Juomassa tulee käyttää vähintään yhtä (1) FBSK:n yhteistyökumppaneiden tuotetta. Tuotelistaus ilmoitetaan kilpailukutsun yhteydessä. Tuotetta tulee käyttää vähintään 2 cl. Muita alkoholituotteita saa käyttää rajoituksetta paitsi, että niiden tulee olla Suomeen maahantuotavia ja myynnissä olevia niin, että ne ovat kaikkien kilpailijoiden saatavilla. 

Myös tuoreita (alkoholittomia) raaka-aineita voi käyttää rajoituksetta, kuitenkin siten että ne ovat Suomeen maahantuotavia ja kaikkien kilpailijoiden saatavilla. 


Jokainen kilpailija on velvollinen itse hankkimaan alkoholit, alkoholittomat ainesosat, koristeet sekä lasit/tarjoiluastiat kilpailupaikalle. F.B.S.K tuo paikalle yhteistyökumppanin ainesosan.Yhteistyökumppanin ainesosa merkitään reseptilomakkeeseen ensimmäiseksi ainesosaksi.  


Kilpailija on velvollinen huolehtimaan siitä, että hänen sekoituksensa ei ole nimeltään tai sisällöltään identtinen minkään kansainvälisen, yleisesti tunnetun tai aikaisemmin johonkin drinkkikilpailuun osallistuneen reseptin kanssa. Mikäli identtisyys voidaan tunnistaa, on ylituomariston oikeus hylätä kyseinen resepti. 

10§ Koristeiden on oltava syötäviä. Valmisteluaika on 15 minuuttia. Tähän aikaan sisältyy koristeiden valmistelu. Kun 15 minuuttia on kulunut, ei koristeiden tekoa saa jatkaa.

Erillinen esivalmisteluaika mehujen puristamiseen on 10 min.

11§
Kilpailijan on hyväksytettävä kilpailussa käyttämänsä raaka-aineet valmistelutilatuomarilla ennen valmistelun aloittamista. Raaka-aineet on oltava kokonaisina/avaamattomissa pakkauksissa. 

12§
Juoman valmistukseen tai tarjoiluun ei saa käyttää kuivajäätä eikä nestemäistä typpeä.

13§
Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl), dasheinä, droppeina tai baarilusikallisina. Tämä sääntö ei koske long drinkkien pidentäjiä. 

14§
Kilpailija on velvollinen käyttämään virallisia mittavälineitä ja tuomaan ne mukanaan kilpailupaikalle. 

15§
Kilpailijat voivat tuoda kilpailuun omat valmistusvälineensä. 

Mikäli kilpailija tarvitsee järjestäjän baarityövälineistöä, kilpailija ilmoittaa tarvittavista työvälineistä kilpailureseptissään. 

Kilpailun järjestäjä toimittaa pyyntöä vastaan yhden kutakin seuraavista työvälineistä: Tehosekoitin, boston-ravistin, hämmennyslasi, cocktailsiivilä (hawthorn), baarilusikka, hedelmäpihdit, jääpalakauha. 

Koristeiden valmistelutilaan toimitetaan leikkuulauta, veitsi, hedelmäpuserrin ja tuplasiivilä. 

16§

Kilpailija hankkii itse ja tuo mukanaan käyttämänsä lasit tai järjestelytoimikunnan hyväksymän muun tarjoiluastian. (esim. koverrettu hedelmä yms.) Muun tarjoiluastian tulee soveltua elintarvikkeiden tarjoiluun. 

17§
Kaikilla kilpailijoilla tulee olla riittävästi koristeita ja alkoholittomia ainesosia vähintään kymmenen (10) juoman valmistamiseen. Viiden (5) kilpailujuoman ja mahdollisen tasapelin sattuessa viiden (5) lisäjuoman valmistamiseen. 

18§
Jokaisen osallistujan varsinainen kilpailuaika on 7 minuuttia. Yliajasta sakotetaan 1 piste (kokonaispisteistä) kultakin alkavalta 30 sekunnilta. Yli 2 min yliajasta suoritus hylätään. Kilpailijalla on 2 min aikaa lavalla työpisteensä valmisteluun. 

19§
Järjestelytoimikunta arpoo kilpailijoiden suoritusjärjestyksen. 

20§
Jokaisen osallistujan on kilpailussa itse valmistettava oma juomansa. 

21§
Kilpailijan tulee olla pukeutunut joko perinteiseen baarimestarin työasuun tai F.B.S.K.n klubitakkiin.

22§
Tuomaristo arvostelee kolme (3) osa-aluetta:
Juoman ulkonäkö, maku sekä aromi 

23§
Kilpailuissa järjestetään alkukarsinta, josta kymmenen parasta pääsee erikseen järjestettävään loppukilpailuun. Loppukilpailun voittaja julistetaan Suomen mestariksi. Suomea I.B.A:n MM-kilpailuissa edustaa paras F.B.S.K:n jäsen. Kilpailun voittajan on kuitenkin mahdollista lunasta kisapaikka itselleen suorittamalla aktiivijäsentesti, jollei hän ole yhdistyksen jäsen. 
Mikäli kilpailussa tulee tasapisteitä, ratkaisee ensisijaisesti 1 )maku-, 2)ulkonäkö-, 3)aromipisteet.

24§
Mikäli kilpailussa esitetään protesti, on se tehtävä kirjallisesti järjestelytoimikunnan puheenjohtajalle 30 minuutin kuluessa siitä, kun alkukilpailu on virallisesti päättynyt ja 30 minuutin kuluessa siitä, kun loppukilpailu on virallisesti päättynyt. 


  • No labels

F.B.S.K.:n (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry) virallinen verkkosivu.